dissabte, 16 de gener del 2016

EL PODER DELS JOCS DE TAULA

Us heu portat bé aquest any?- mestralitzat.blogspot.com
Estem en plena RESSACA NADALENCA i encara paint algun torró. Han estat dates mogudes en les que s’agraeix una mica de calma i no hi ha millor manera de pair aquests dies i introduir-nos a la rutina que amb un POST nou, sempre va bé Mestralitzar-se una mica.

Els que em seguiu a l’Instagram haureu vist que m’he portat molt bé i els Reis Mags d’Orient han sigut molt generosos amb mi. M’han portat llibres infantils per ajudar-me a ampliar la meva biblioteca de mestra i jocs de taula per passar les tardes i vespres amb amics. 

Instagram- mestralitzat

Alguns em coneixeu i sabreu bé que m’agraden molt els els jocs de taula. A casa sempre hi ha hagut molta tradició de joc de taula i crec que se m’ha encomanat aquest vici (un vici ben sa, es clar!). M’han portat dos jocs ben coneguts per a mi, el DIXIT i l’UBONGO i un de nou anomenat IKONTKUS. Els dos primers ja els teníem a casa i són dos dels meus preferits. Me’ls han portat, bàsicament, per evitar que m’emportés sempre el de casa ara que visc més lluny. A més, m’han portat també l’esperada extensió del Dixit, molt demanada entre els amics amb qui juguem. El tercer, l’Ikontkus, és un joc nou per jugar amb les emocions i té molt bona pinta.  Sembla ser que aquest any els Reis venen molt ben aconsellats.

Aquesta entrada, doncs, la dedicaré exclusivament als JOCS DE TAULA. Explicaré per què pot ser una molt bona eina per al treball a l’aula i tots els beneficis que aporta aquesta mena de joc a infantil (i a totes les edats però jo em centro sempre en els petits de l’escola, ja ho sabeu).

Els jocs de taula no són cap novetat. Existeixen des de fa dècades i n’hi ha de totes les castes i models. A les aules d’infantil sempre n’hi ha hagut. I solen haver puzles, dominos, memorys i algun que altre clàssic més. Però jo no em refereixo pas només a aquests quan parlo de jocs de taula sinó a tots aquells que, com el nom indica, es juguen al voltant d’una taula i impliquen a diverses persones. N’hi ha tants que no ens els acabaríem (a l’entrada “us heu portat bé aquest any?” en trobareu d’interessants). És per això que no ens hem de quedar només amb els tres que he anomenat més amunt. Hem d’anar més enllà, innovar i buscar entre la multitud de jocs de taula. Considero que avui en dia se’n fan de molt originals i atractius amb molts aprenentatges possibles i per a totes les edats. APROFITEM-HO!

Al que anàvem, hi ha moltes maneres de treballar amb els jocs de taula a una aula d’infantil, des de racons fins a projectes. També en són molts els beneficis i aprenentatges que aquests poden potenciar, i aquí és on volia arribar. QUÈ PODEM APRENDRE JUGANT?  

En relació al llenguatge verbal:
• Comprendre el missatge comunicatiu on s'expliquen les regles del joc.
• Verbalitzar les accions pròpies d’un joc de taula: et passo el dau, gràcies, em toca, et toca, m’ha sortit el color..., agafa un/a...
• Vocabulari propi dels jocs de taula: dau, tauler, torn, perdre, guanyar, trampes...
• Relacionar intuïtivament el llenguatge oral amb la imatge del joc.
• Fer suposicions sobre els resultats de les accions realitzades i comprovar-ho.

De llenguatge matemàtic:
• Utilització del nombre natural per comptar.
• Dominar la lectura dels daus.
• Distingir les nocions espacials de situació i direcció
• Realitzar classificacions i seriacions
• Distingir colors, formes geomètriques planes i en 3D, etc.
• Plantejar hipòtesis i planificar les primeres estratègies de joc.

Relacionats amb la descoberta d’un mateix i dels altres:
• Escoltar atentament quan es presenta un joc i s’expliquen les seves normes.
• Respectar les aportacions i el treball dels altres.
• Mantenir l'atenció i l'esforç necessaris per acabar els joc començat, és un joc de grup i que un company abandoni la partida afecta al transcurs del joc.
• Relacionar les pròpies emocions, reaccions i estats d'ànim amb els dels companys i les companyes (guanyar-perdre)
• Manifestar i captar diferents estats emocionals i afectius: enuig, placidesa, alegria, etc.
• Mostrar col·laboració i responsabilitat en el manteniment i cura dels materials, estris i espais col·lectius.
• Interioritzar normes de comportament i respecte pròpies d’una activitat en companyia i reglada.
• Comunicar-se, relacionar-se i col·laborar amb els companys del joc.
• Verbalitzar si el joc ha agradat o no i el per què.

I molts aprenentatges més que segur que en aquesta llista no apareixen.

Per últim, i sempre que sigui possible, resultarà molt beneficiós i recomanable que juguin entre infants de diferents nivells i edats per tal de potenciar la col·laboració i el respecte. El fet d’ajudar a algú amb allò que no els surt o no entenen fa millorar l’autoestima i ajuda a comprendre que tots som diferents i no aprenem a la mateixa velocitat.

Per acabar, no puc dir res més que: VISCA ELS JOCS DE TAULA!! Que mentre existeixin tindrem un recurs ple de possibilitats per a totes les edats.


Algunes idees i punts d’aquest post han estat extretes del Dossier de “Jocs de taula” del CAE en el qual també trobareu un recull de jocs de taula classificats per edats molt complert.



Espero que sigui del vostre interès i prometo no trigar tant a fer el següent POST jeje



PAULA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada