dilluns, 7 de desembre del 2015

COM TRIAR EL MILLOR REGAL PELS REIS DE LA CASA SENSE DEIXAR D'EDUCAR.

El nadal és una època de l’any màgica per a tot infant. Són unes festes plenes d’il·lusions i desitjos. Una època que quan som petits ens fa somiar i imaginar.
Quan arriben aquestes dates i s’encenen els llums dels carrers ens omplen d’anuncis de colònies i joguines que fan venir algunes reflexions al cap. Una d’elles està relacionada amb quin tipus de regals hem de fer als nostres menuts de la família. Fa anys que em pregunto si fent tants regals als infants per a reis (no entraré en la resta de l’any) els estem ajudant o atabalant. Sembla que la quantitat guanya a la qualitat a moltes cases, i quan parlo de qualitat no vull dir més car ja que sovint fins i tot és al contrari. Vivim en una societat on el consumisme està a l’ordre del dia i durant el nadal tot es magnifica encara més. Estem influenciats pels mitjans de comunicació que ens inciten a comprar i comprar durant les festes de nadal, una tradició on els REGALS són els principals protagonistes.

Així doncs, aquest post va dedicat a ajudar a les famílies en l’elecció d’un bon regal oferint-los una sèrie de consells i criteris a seguir en aquesta tria.

CONSELLS PER TRIAR UN BON REGAL DE NADAL.

Tant si cagues el Tió  com esperes als Reis Mags d’Orient aquests consells t’ajudaran a escollir un bon regal per als menuts de la casa.

Oferiu-los catàlegs de les botigues que considereu més interessants. Avui en dia els infants reben molta influencia dels mitjans i els catàlegs que més miren i tenen al seu abast són els de les grans empreses de joguines què no pensen en massa més que vendre més que ningú. Per tant, crec que resulta positiu oferir-los, també, catàlegs com el d’Abacus, Imaginarium, JugarXJugar, Eurekakids, etc.

Feu la carta del Reis o el Tió en família i feu-ne també una els pares, és un bon moment per fer preguntes i conèixer el per què de cada joguina que escull. A més, si us veu fer la vostra carta la il·lusió es mantindrà i sereu el seu exemple a seguir.

No caure en Estereotips. No hi ha joguines de nens i joguines de nenes, són totes JOGUINES i prou. Hem de tenir clar que les classificacions de jocs no es basen mai, o no haurien, en el gènere. Si des de ben petits els eduquem sense estereotips estarem fomentant valors molt importants per a la vida com la tolerància, el respecte i l’empatia.

Hem de pensar en els interessos i gustos dels infants. No oblidem que el regal és per a ells i ha d’estar pensat per a que sigui del seu gust. Això no treu que pugui ser educatiu o que hagi de ser el que surt per la TV. Hi ha milers de jocs i joguines més enllà dels que ensenyen els mitjans i de ben segur que algun s’adapta als interessos de l’infant en qüestió.

Reflexionar sobre les possibilitats de la joguina. Abans de comprar-la ens hem de fer preguntes com: Què aprendrà amb aquest joc/joguina? Què pot fer amb ella? Quantes coses pot fer amb aquesta joguina?


Comprovar que s’adequa a l’edat de l’infant. És un aspecte imprescindible per a fer un bon regal.

No ens hem de deixar influenciar pels anuncis i mitjans de comunicació. Com esmento en molts altres punts d’aquest post, els mitjans ens ensenyen el que els interessa i, en aquest cas, els regals més comercials que aconsegueixin que tots els infants els demanin a les seves cartes als Reis. En pocs casos anuncien els més educatius i interessants.

Buscar regals que impliquin tant el joc en solitari com el joc en grup o família. Els infants han de saber jugar tant en grup com sols. No tots els infants tenen germans i no sempre les famílies poden estar jugant amb ells. Hi ha jocs i joguines que permeten jugar en solitari i alhora en grup.

Proposeu als infants renunciar a un dels regals de la llista per ajudar a que tots els altres nens també en puguin tenir. Aprendre a renunciar a alguna cosa que no necessites per solidaritat també és educar en valors. De més gran podem, inclús, proposar-los portar els regals d'altres anys que gairebé no ha fet servir i estan en bon estat a alguna ONG. 


No oblideu el CARBÓ, els nens són nens i no Sants. Amb el Carbó i una carta dels Reis podem aconseguir miracles!! Per a ells el Reis són les Majestats i ens poden ajudar a millorar allò que encara els costa, en quan a hàbits, i els seus mals comportaments.


No marxeu molt lluny que el següent post està a punt de sortir del forn i té molta relació amb els regals!!!!


Fins aviat!!



P.

2 comentaris:

  1. Paula estic d'acord amb tu sobre la influencia del mitjans i la publicitat vers els infants... Tanmateix, en el post potser caldria concretar per a quines edats són les teves recomanacions. Potser es podria diferenciar entre com decidir els regals per festes amb els nens i nenes de 0-4 i els més grans: a partir de 5-6 anys. En el primer cas, els nens no han d’estar tan afectats per publicitat de la televisió o les webs de jocs!. De fet crec, sincerament, que n'han de ser consumidors puntuals i estar gairebé sempre acompanyats quan miren els dibuixos o programes de la seva edat. Així doncs, seria potser més interessant que quan ofereixis informació concreta com per exemple un catàleg de joguines, estiguem parlant de nens i nenes més grans a partir de cinc anys... On queden el misteri i la sorpresa del Tió o els Reis pels més menuts?

    ResponElimina
  2. Bones pautes Paula!
    Referent al comentari anterior, penso que la oferta de diferents catàlegs ha de començar abans dels cinc anys, perquè als 2-3 anys els infants ja miren els catàlegs i ja estan molt influenciats per aquests, almanco a Menorca.

    ResponElimina